Your browser does not support JavaScript! Glazurowane marchewki - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonki Młoda marchewka Bonduelle

  • ½ cytryny

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka sezamu

  • 1 łyżeczka miodu

  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu

  • Sól do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy mrożoną młodą marchewkę Bonduelle. Gotujemy, aż będzie al dente. Marchewkę odcedzamy i lekko studzimy.

Sezam prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki.

3

Glazurowane marchewki - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy miód, odrobinę soku z cytryny, dodajemy rozkruszony w palcach rozmaryn. Smażymy, potrząsając zawartością patelni przez kolejne 2 minuty.

4

Glazurowane marchewki - Krok 4

Marchewkę oprószamy solą, posypujemy sezamem, mieszamy.

5

Glazurowane marchewki - Krok 5

Glazurowaną marchewkę podajemy jako dodatek do dań obiadowych.

:)

Glazurowane marchewki - Krok 6

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu