
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
W dużym garnku gotujemy wodę. Wrzucamy mrożoną młodą marchewkę Bonduelle. Gotujemy, aż będzie al dente. Marchewkę odcedzamy i lekko studzimy.
Sezam prażymy na suchej patelni i przesypujemy do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy miód, odrobinę soku z cytryny, dodajemy rozkruszony w palcach rozmaryn. Smażymy, potrząsając zawartością patelni przez kolejne 2 minuty.
Marchewkę oprószamy solą, posypujemy sezamem, mieszamy.
Glazurowaną marchewkę podajemy jako dodatek do dań obiadowych.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej