Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 600 g kapusty kiszonej

  • 50 g suszonych grzybów leśnych

  • 8 suszonych śliwek

  • 1 marchewka

  • ½ dużej cebuli lub 1 średnia

  • 1 łyżka oleju

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 1

Suszone grzyby moczymy we wrzątku przez całą noc lub minimum 5 godzin. Gotujemy grzyby przez 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Przecedzamy je. Wywar zostawiamy.

2

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 2

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy. Siekamy. Umieszczamy w garnku, podlewając grzybowym wywarem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 60 minut, aż zmięknie.

3

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 3

Drobno kroimy cebulkę, ścieramy marchewkę. Śliwki kroimy w paski.

4

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 4

Cebulę szklimy na oleju. Większe kawałki grzybów kroimy. Z kapusty wyciągamy liście i ziele. Dodajemy do niej cebulę, śliwki i grzyby. Gotujemy 15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.

5

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 5

Do kapusty dodajemy marchewkę i cieciorkę. Gotujemy 15-20 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

:)

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Czy wiesz, że...

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu