Your browser does not support JavaScript!

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów leśnych
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 marchewka
  • ½ dużej cebuli lub 1 średnia
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 1

Suszone grzyby moczymy we wrzątku przez całą noc lub minimum 5 godzin. Gotujemy grzyby przez 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Przecedzamy je. Wywar zostawiamy.

2.

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 2

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy. Siekamy. Umieszczamy w garnku, podlewając grzybowym wywarem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 60 minut, aż zmięknie.

3.

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 3

Drobno kroimy cebulkę, ścieramy marchewkę. Śliwki kroimy w paski.

4.

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 4

Cebulę szklimy na oleju. Większe kawałki grzybów kroimy. Z kapusty wyciągamy liście i ziele. Dodajemy do niej cebulę, śliwki i grzyby. Gotujemy 15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.

5.

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami - Krok 5

Do kapusty dodajemy marchewkę i cieciorkę. Gotujemy 15-20 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Kapusta z ciecierzycą, grzybami i śliwkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.