Suszone grzyby moczymy we wrzątku przez całą noc lub minimum 5 godzin. Gotujemy grzyby przez 15 minut w wodzie, w której się moczyły. Przecedzamy je. Wywar zostawiamy.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy. Siekamy. Umieszczamy w garnku, podlewając grzybowym wywarem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 60 minut, aż zmięknie.
Drobno kroimy cebulkę, ścieramy marchewkę. Śliwki kroimy w paski.
Cebulę szklimy na oleju. Większe kawałki grzybów kroimy. Z kapusty wyciągamy liście i ziele. Dodajemy do niej cebulę, śliwki i grzyby. Gotujemy 15 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Do kapusty dodajemy marchewkę i cieciorkę. Gotujemy 15-20 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Napisz komentarz