
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kaszetkę rozmrażamy na patelni i doprawiamy lekko do smaku solą i pieprzem.
Liście kapusty obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Kaszę zawijamy w liście kapusty dość ściśle. Gotowe gołąbki obsmażamy na połowie masła.
Grzyby kroimy na średniej wielkości kawałki i smażymy na pozostałym maśle z czosnkiem i rozmarynem. Gdy się zrumienią, zalewamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Obsmażone gołąbki zalewamy sosem grzybowym i zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut w 180℃.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej