
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)
Kaszetkę rozmrażamy na patelni i doprawiamy lekko do smaku solą i pieprzem.
Liście kapusty obgotowujemy w lekko osolonej wodzie.
Kaszę zawijamy w liście kapusty dość ściśle. Gotowe gołąbki obsmażamy na połowie masła.
Grzyby kroimy na średniej wielkości kawałki i smażymy na pozostałym maśle z czosnkiem i rozmarynem. Gdy się zrumienią, zalewamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Obsmażone gołąbki zalewamy sosem grzybowym i zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut w 180℃.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej