Mąki mieszamy w misce. Dodajemy drożdże, sól, oliwę, 1 łyżeczkę majeranku oraz tymianek i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i wgniatamy ją w ciasto. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie pieczemy około 40 minut w 200℃.
Marchew i seler wkładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.
Wyjmujemy kiełbasę i warzywa. Dodajemy zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę majeranku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną.
Jajka gotujemy na twardo.
Kiełbasę i marchew kroimy w dość dużą kostkę i ponownie wkładamy do zupy. Zupę podajemy posypaną obficie szczypiorkiem, z chlebkiem kukurydzianym.
Napisz komentarz