Your browser does not support JavaScript!

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 330 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml zakwasu pszennego na barszcz biały
  • 175 g mąki kukurydzianej
  • 150 g korzenia selera
  • 120 g marchwi
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 15 ml oliwy
  • 5 g drożdży instant
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 1

Mąki mieszamy w misce. Dodajemy drożdże, sól, oliwę, 1 łyżeczkę majeranku oraz tymianek i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i wgniatamy ją w ciasto. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie pieczemy około 40 minut w 200℃.

2.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 2

Marchew i seler wkładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.

3.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 3

Wyjmujemy kiełbasę i warzywa. Dodajemy zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę majeranku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną.

4.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 4

Jajka gotujemy na twardo.

5.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 5

Kiełbasę i marchew kroimy w dość dużą kostkę i ponownie wkładamy do zupy. Zupę podajemy posypaną obficie szczypiorkiem, z chlebkiem kukurydzianym.

Smacznego!

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.