Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 330 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 ml zakwasu pszennego na barszcz biały
  • 175 g mąki kukurydzianej
  • 150 g korzenia selera
  • 120 g marchwi
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 15 ml oliwy
  • 5 g drożdży instant
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Składniki

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 1

Mąki mieszamy w misce. Dodajemy drożdże, sól, oliwę, 1 łyżeczkę majeranku oraz tymianek i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i wgniatamy ją w ciasto. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie pieczemy około 40 minut w 200℃.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 2

Marchew i seler wkładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 3

Wyjmujemy kiełbasę i warzywa. Dodajemy zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę majeranku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 4

Jajka gotujemy na twardo.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym - Krok 5

Kiełbasę i marchew kroimy w dość dużą kostkę i ponownie wkładamy do zupy. Zupę podajemy posypaną obficie szczypiorkiem, z chlebkiem kukurydzianym.

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

•ᴗ• Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo-paprykowym

Babeczki jajeczne z szynką i groszkiem

Babeczki jajeczne z szynką i groszkiem

Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i oliwkami

Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i oliwkami

Zobacz więcej takich przepisów