
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Mąki mieszamy w misce. Dodajemy drożdże, sól, oliwę, 1 łyżeczkę majeranku oraz tymianek i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i wgniatamy ją w ciasto. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie pieczemy około 40 minut w 200℃.
Marchew i seler wkładamy do garnka. Dodajemy kiełbasę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut.
Wyjmujemy kiełbasę i warzywa. Dodajemy zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę majeranku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną.
Jajka gotujemy na twardo.
Kiełbasę i marchew kroimy w dość dużą kostkę i ponownie wkładamy do zupy. Zupę podajemy posypaną obficie szczypiorkiem, z chlebkiem kukurydzianym.
W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej