Your browser does not support JavaScript!

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 650 g dyni (np. hokkaido)
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g cebuli
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g łagodnego sera z niebieską pleśnią
  • 20 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki do podania

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 1

Dynię, seler i cebulę kroimy w kostkę.

2.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 2

Na oliwie przesmażamy warzywa z czosnkiem.

3.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 3

Gdy lekko zmiękną, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, około 15-20 minut.

4.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 4

Dodajemy kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia.

5.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 5

Do zupy dodajemy połowę sera, śmietankę i miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę podgrzewamy i przelewamy do talerzy. Posypujemy natką pietruszki i resztą pokruszonego sera.

Smacznego!

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.