Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 650 g dyni (np. hokkaido)
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g cebuli
  • 100 g selera naciowego
  • 100 g łagodnego sera z niebieską pleśnią
  • 20 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki do podania

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Składniki

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 1

Dynię, seler i cebulę kroimy w kostkę.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 2

Na oliwie przesmażamy warzywa z czosnkiem.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 3

Gdy lekko zmiękną, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, około 15-20 minut.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 4

Dodajemy kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym - Krok 5

Do zupy dodajemy połowę sera, śmietankę i miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę podgrzewamy i przelewamy do talerzy. Posypujemy natką pietruszki i resztą pokruszonego sera.

Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym

•ᴗ• Krem z dyni i kukurydzy z serem pleśniowym
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Zupa krem z kukurydzy i dyni – przysmak nie tylko jesienny

Kukurydzę i dynię łączy kolor – żółty, optymistyczny, słoneczny. Dyniowo-kukurydziane przysmaki często goszczą na naszych stołach. Na przykład chleb dyniowo-kukurydziany ma coraz więcej zwolenników. Największą popularnością cieszy się jednak zupa dyniowo-kukurydziana. Możemy gotować to danie nie tylko w sezonie, ale również przez cały rok. Dynię przechowujemy nawet do sześciu miesięcy. Miąższ tego warzywa świetnie nadaje się również do mrożenia. Kukurydza natomiast dostępna jest zarówno w puszkach, jak i w słoikach. Co możemy połączyć z tym dyniowo-kukurydzianym duetem? Oczywiście ser! 

Tajemnica niebieskiego sera 

Szlachetna pleśń obecna na serze znacząco wpływa na jego smak i zapach. Charakterystyczną cechą niebieskiego sera jest obecność tej pleśni zarówno na wierzchu, jak i w środku sera. Niebieskie sery mają smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kremowy i maślany miąższ niebieskich serów utkany jest z sieci mniej lub bardziej delikatnych żyłek pleśni. Są to produkty ekskluzywne, których receptura chroniona jest często przez prawo unijne. Wybitne niebieskie sery pochodzą zazwyczaj z Francji, Włoch albo Anglii. Można też znaleźć w ofercie sklepowej sery tego typu rodem z Polski.  

Dyniowo-kukurydziana z serem

Bazą zupy dyniowo-kukurydzianej z serem są oczywiście dwa żółte warzywa. Jednak dodatek szlachetnego, ekskluzywnego niebieskiego sera bardzo ją ubogaca. Niebieski ser nadaje temu daniu wyrazistości. Nawet łagodna wersja niebieskiego sera pleśniowego nadaje każdej potrawie nieco ostrości, przełamując neutralny smak podstawowych składników. Aby zupa dyniowo-kukurydziana wyglądała apetycznie, możemy część niebieskiego sera zmiksować z warzywami, a pokruszoną resztą posypać wierzch potrawy. 

Wersja na ostro 

Dynia często uznawana jest za pozbawione charakterystycznego smaku warzywo. To tylko jej zaleta! Przyjmuje bowiem smak dodatków, z którymi ją podajemy. A podawać możemy na wiele sposobów. Zwolenników ostrzejszych zup na pewno zainteresuje przepis na krem z dyni z ostrą papryką, czosnkiem i kurkumą albo pikantny krem z dyni z dodatkiem papryczki chili i imbiru. Zupa dyniowo-kukurydziana też może mieć bardziej ognistą wersję. Jeśli jednak lubimy łagodne smaki albo chcemy ugotować dzieciom pożywny obiad, to sięgnijmy po marchewkę.

Zamiana żółtego w pomarańczowy

Gdy dzieciom znudzi się żółty kolor zupy dyniowo-kukurydzianej, zamieńmy ją na pomarańczową. Pomoże nam w tym marchewka, a jeszcze lepiej jej specjalna odmiana – karotka. Karotka jest niezwykle smaczna, słodka i soczysta. Do tego nie wykazuje skłonności do gromadzenia szkodliwych azotanów, a to ma wpływ na zdrowie całej rodziny. Dyniowo-kukurydziana z karotką i serem? Mniej intensywny pomarańczowy kolor, a ser przecież może był łagodny. Do dyni pasuje pomarańcza, więc warto spróbować oryginalnego smaku w kremie dyniowo-marchewkowym z pomarańczową nutą.

Zupy kremy – ile warzyw, tyle możliwości

Dyniowo-kukurydziana z serem albo z karotką to oczywiście tylko dwie z wielu propozycji przygotowania kremowych zup. Możemy mieć wpływ zarówno na konsystencję, jak i smak tych potraw. Pomidory, szparagi, brokuły, cukinia, kalafior, czy por. Miksować możemy wszystko, dobierając odpowiednie przyprawy. Bardzo ciekawym składnikiem może być por. Kremowa zupa porowa – oto propozycja dla całej rodziny. Por jest niedocenianym, ale smacznym warzywem.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kasza z warzywami pod serowym beszamelem

Kasza z warzywami pod serowym beszamelem

Udka kurczaka na soczewicy z suszonymi pomidorami - zdrowa i aromatyczna propozycja obiadowa.

Kurczak pieczony z soczewicą

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów