Zupa krem z kukurydzy i dyni – przysmak nie tylko jesienny
Kukurydzę i dynię łączy kolor – żółty, optymistyczny, słoneczny. Dyniowo-kukurydziane przysmaki często goszczą na naszych stołach. Na przykład chleb dyniowo-kukurydziany ma coraz więcej zwolenników. Największą popularnością cieszy się jednak zupa dyniowo-kukurydziana. Możemy gotować to danie nie tylko w sezonie, ale również przez cały rok. Dynię przechowujemy nawet do sześciu miesięcy. Miąższ tego warzywa świetnie nadaje się również do mrożenia. Kukurydza natomiast dostępna jest zarówno w puszkach, jak i w słoikach. Co możemy połączyć z tym dyniowo-kukurydzianym duetem? Oczywiście ser!
Tajemnica niebieskiego sera
Szlachetna pleśń obecna na serze znacząco wpływa na jego smak i zapach. Charakterystyczną cechą niebieskiego sera jest obecność tej pleśni zarówno na wierzchu, jak i w środku sera. Niebieskie sery mają smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Kremowy i maślany miąższ niebieskich serów utkany jest z sieci mniej lub bardziej delikatnych żyłek pleśni. Są to produkty ekskluzywne, których receptura chroniona jest często przez prawo unijne. Wybitne niebieskie sery pochodzą zazwyczaj z Francji, Włoch albo Anglii. Można też znaleźć w ofercie sklepowej sery tego typu rodem z Polski.
Dyniowo-kukurydziana z serem
Bazą zupy dyniowo-kukurydzianej z serem są oczywiście dwa żółte warzywa. Jednak dodatek szlachetnego, ekskluzywnego niebieskiego sera bardzo ją ubogaca. Niebieski ser nadaje temu daniu wyrazistości. Nawet łagodna wersja niebieskiego sera pleśniowego nadaje każdej potrawie nieco ostrości, przełamując neutralny smak podstawowych składników. Aby zupa dyniowo-kukurydziana wyglądała apetycznie, możemy część niebieskiego sera zmiksować z warzywami, a pokruszoną resztą posypać wierzch potrawy.
Wersja na ostro
Dynia często uznawana jest za pozbawione charakterystycznego smaku warzywo. To tylko jej zaleta! Przyjmuje bowiem smak dodatków, z którymi ją podajemy. A podawać możemy na wiele sposobów. Zwolenników ostrzejszych zup na pewno zainteresuje przepis na krem z dyni z ostrą papryką, czosnkiem i kurkumą albo pikantny krem z dyni z dodatkiem papryczki chili i imbiru. Zupa dyniowo-kukurydziana też może mieć bardziej ognistą wersję. Jeśli jednak lubimy łagodne smaki albo chcemy ugotować dzieciom pożywny obiad, to sięgnijmy po marchewkę.
Zamiana żółtego w pomarańczowy
Gdy dzieciom znudzi się żółty kolor zupy dyniowo-kukurydzianej, zamieńmy ją na pomarańczową. Pomoże nam w tym marchewka, a jeszcze lepiej jej specjalna odmiana – karotka. Karotka jest niezwykle smaczna, słodka i soczysta. Do tego nie wykazuje skłonności do gromadzenia szkodliwych azotanów, a to ma wpływ na zdrowie całej rodziny. Dyniowo-kukurydziana z karotką i serem? Mniej intensywny pomarańczowy kolor, a ser przecież może był łagodny. Do dyni pasuje pomarańcza, więc warto spróbować oryginalnego smaku w kremie dyniowo-marchewkowym z pomarańczową nutą.
Zupy kremy – ile warzyw, tyle możliwości
Dyniowo-kukurydziana z serem albo z karotką to oczywiście tylko dwie z wielu propozycji przygotowania kremowych zup. Możemy mieć wpływ zarówno na konsystencję, jak i smak tych potraw. Pomidory, szparagi, brokuły, cukinia, kalafior, czy por. Miksować możemy wszystko, dobierając odpowiednie przyprawy. Bardzo ciekawym składnikiem może być por. Kremowa zupa porowa – oto propozycja dla całej rodziny. Por jest niedocenianym, ale smacznym warzywem.
Napisz komentarz