Your browser does not support JavaScript! Zupa dyniowo-kukurydziana z serem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • 1 puszka Kukurydzy Z艂ocistej Bonduelle 425 ml

  • 700 ml bulionu warzywnego

  • 650 g dyni (np. hokkaido)

  • 150 ml s艂odkiej 艣mietanki 30%

  • 100 g cebuli

  • 100 g selera naciowego

  • 100 g 艂agodnego sera z niebiesk膮 ple艣ni膮

  • 20 ml oliwy

  • 2 z膮bki czosnku

  • 陆 艂y偶eczki startej ga艂ki muszkato艂owej

  • S贸l i pieprz

  • Natka pietruszki do podania

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Krem z dyni i kukurydzy z serem ple艣niowym - Krok 1

Dyni臋, seler i cebul臋 kroimy w kostk臋.

2

Krem z dyni i kukurydzy z serem ple艣niowym - Krok 2

Na oliwie przesma偶amy warzywa z czosnkiem.

3

Krem z dyni i kukurydzy z serem ple艣niowym - Krok 3

Gdy lekko zmi臋kn膮, wlewamy bulion i gotujemy do mi臋kko艣ci, oko艂o 15-20 minut.

4

Krem z dyni i kukurydzy z serem ple艣niowym - Krok 4

Dodajemy kukurydz臋 i doprowadzamy do wrzenia.

5

Krem z dyni i kukurydzy z serem ple艣niowym - Krok 5

Do zupy dodajemy po艂ow臋 sera, 艣mietank臋 i miksujemy ca艂o艣膰 na g艂adki krem. Doprawiamy ga艂k膮 muszkato艂ow膮, sol膮 i pieprzem do smaku. Jeszcze chwil臋 podgrzewamy i przelewamy do talerzy. Posypujemy natk膮 pietruszki i reszt膮 pokruszonego sera.

:)

Krem z dyni i kukurydzy z serem ple艣niowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Czy wiesz, 偶e...

W Bonduelle wiemy, jak wa偶ne jest dbanie o zdrowie i planet臋, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozosta艂o艣ci pestycyd贸w. Oferujemy naszym konsumentom podw贸jn膮 gwarancj臋 Bonduelle: dbanie o najwy偶sz膮 jako艣膰 naszych warzyw i zobowi膮zanie do promowania zr贸wnowa偶onego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzysta膰 natur臋, nie szkodz膮c jej. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu

Zupa krem z kukurydzy i dyni 鈥 przysmak nie tylko jesienny

Kukurydz臋 i dyni臋 艂膮czy kolor 鈥 偶贸艂ty, optymistyczny, s艂oneczny. Dyniowo-kukurydziane przysmaki cz臋sto goszcz膮 na naszych sto艂ach. Na przyk艂ad chleb dyniowo-kukurydziany ma coraz wi臋cej zwolennik贸w. Najwi臋ksz膮 popularno艣ci膮 cieszy si臋 jednak zupa dyniowo-kukurydziana. Mo偶emy gotowa膰 to danie nie tylko w sezonie, ale r贸wnie偶 przez ca艂y rok. Dyni臋 przechowujemy nawet do sze艣ciu miesi臋cy. Mi膮偶sz tego warzywa 艣wietnie nadaje si臋 r贸wnie偶 do mro偶enia. Kukurydza natomiast dost臋pna jest zar贸wno w puszkach, jak i w s艂oikach. Co mo偶emy po艂膮czy膰 z tym dyniowo-kukurydzianym duetem? Oczywi艣cie ser!聽

Tajemnica niebieskiego sera聽

Szlachetna ple艣艅 obecna na serze znacz膮co wp艂ywa na jego smak i zapach. Charakterystyczn膮 cech膮 niebieskiego sera jest obecno艣膰 tej ple艣ni zar贸wno na wierzchu, jak i w 艣rodku sera. Niebieskie sery maj膮 smak, kt贸ry nie ka偶demu mo偶e przypa艣膰 do gustu. Kremowy i ma艣lany mi膮偶sz niebieskich ser贸w utkany jest z sieci mniej lub bardziej delikatnych 偶y艂ek ple艣ni. S膮 to produkty ekskluzywne, kt贸rych receptura chroniona jest cz臋sto przez prawo unijne. Wybitne niebieskie sery pochodz膮 zazwyczaj z Francji, W艂och albo Anglii. Mo偶na te偶 znale藕膰 w ofercie sklepowej sery tego typu rodem z Polski.聽聽

Dyniowo-kukurydziana z serem

Baz膮 zupy dyniowo-kukurydzianej z serem s膮 oczywi艣cie dwa 偶贸艂te warzywa. Jednak dodatek szlachetnego, ekskluzywnego niebieskiego sera bardzo j膮 ubogaca. Niebieski ser nadaje temu daniu wyrazisto艣ci. Nawet 艂agodna wersja niebieskiego sera ple艣niowego nadaje ka偶dej potrawie nieco ostro艣ci, prze艂amuj膮c neutralny smak podstawowych sk艂adnik贸w. Aby zupa dyniowo-kukurydziana wygl膮da艂a apetycznie, mo偶emy cz臋艣膰 niebieskiego sera zmiksowa膰 z warzywami, a pokruszon膮 reszt膮 posypa膰 wierzch potrawy.聽

Wersja na ostro聽

Dynia cz臋sto uznawana jest za pozbawione charakterystycznego smaku warzywo. To tylko jej zaleta! Przyjmuje bowiem smak dodatk贸w, z kt贸rymi j膮 podajemy. A podawa膰 mo偶emy na wiele sposob贸w. Zwolennik贸w ostrzejszych zup na pewno zainteresuje przepis na krem z dyni z ostr膮 papryk膮, czosnkiem i kurkum膮 albo pikantny krem z dyni z dodatkiem papryczki chili i imbiru. Zupa dyniowo-kukurydziana te偶 mo偶e mie膰 bardziej ognist膮 wersj臋. Je艣li jednak lubimy 艂agodne smaki albo chcemy ugotowa膰 dzieciom po偶ywny obiad, to si臋gnijmy po marchewk臋.

Zamiana 偶贸艂tego w pomara艅czowy

Gdy dzieciom znudzi si臋 偶贸艂ty kolor zupy dyniowo-kukurydzianej, zamie艅my j膮 na pomara艅czow膮. Pomo偶e nam w tym marchewka, a jeszcze lepiej jej specjalna odmiana 鈥 karotka. Karotka jest niezwykle smaczna, s艂odka i soczysta. Do tego nie wykazuje sk艂onno艣ci do gromadzenia szkodliwych azotan贸w, a to ma wp艂yw na zdrowie ca艂ej rodziny. Dyniowo-kukurydziana z karotk膮 i serem? Mniej intensywny pomara艅czowy kolor, a ser przecie偶 mo偶e by艂 艂agodny. Do dyni pasuje pomara艅cza, wi臋c warto spr贸bowa膰 oryginalnego smaku w kremie dyniowo-marchewkowym z pomara艅czow膮 nut膮.

Zupy kremy 鈥 ile warzyw, tyle mo偶liwo艣ci

Dyniowo-kukurydziana z serem albo z karotk膮 to oczywi艣cie tylko dwie z wielu propozycji przygotowania kremowych zup. Mo偶emy mie膰 wp艂yw zar贸wno na konsystencj臋, jak i smak tych potraw. Pomidory, szparagi, broku艂y, cukinia, kalafior, czy por. Miksowa膰 mo偶emy wszystko, dobieraj膮c odpowiednie przyprawy. Bardzo ciekawym sk艂adnikiem mo偶e by膰 por. Kremowa zupa porowa 鈥 oto propozycja dla ca艂ej rodziny. Por jest niedocenianym, ale smacznym warzywem.