Z kapusty ścinamy część od strony kłącza. Nacinamy dość głęboko i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy po jednym liściu i odcedzamy.
Ugotowany al dente ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy połowę posiekanej cebuli i czosnku, majeranek oraz osączoną z zalewy fasolę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na liściach obgotowanej kapusty układamy po porcji farszu i zawijamy dość ściśle gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą, w której gotowała się kapusta do połowy wysokości gołąbków, skrapiamy lekko oliwą lub olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180℃. Pieczemy około 45 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.
W czasie, gdy gołąbki się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Drugą połowę posiekanej cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Dodajemy passatę i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy gotowe gołąbki.
Napisz komentarz