Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli ”Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 200 g białego ryżu
  • 100 g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 średnia główka białej kapusty (ok. 2 kg)
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • Oliwa lub olej
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Składniki

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 1

Z kapusty ścinamy część od strony kłącza. Nacinamy dość głęboko i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy po jednym liściu i odcedzamy.

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 2

Ugotowany al dente ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy połowę posiekanej cebuli i czosnku, majeranek oraz osączoną z zalewy fasolę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 3

Na liściach obgotowanej kapusty układamy po porcji farszu i zawijamy dość ściśle gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą, w której gotowała się kapusta do połowy wysokości gołąbków, skrapiamy lekko oliwą lub olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180℃. Pieczemy około 45 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 4

W czasie, gdy gołąbki się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Drugą połowę posiekanej cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Dodajemy passatę i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy gotowe gołąbki.

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

•ᴗ• Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20czerwonej%20fasoli%20marki%20Bonduelle.

Czerwona Fasola Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Czerwona Fasola „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, różnych pastach czy jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

Biały barszcz z ziołowym chlebem kukurydzianym

Chili con carne podane z chrupiącym pieczywem czosnkowym na drewnianym stole, idealny przepis na rozgrzewający obiad.

Meksykańskie chili con carne

Szybkie kotleciki z ciecierzycy i kuskusu

Szybkie kotleciki z ciecierzycy i kuskusu

Zobacz więcej takich przepisów