Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli ”Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 g mielonego mięsa wołowego

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 200 g białego ryżu

  • 100 g cebuli

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 średnia główka białej kapusty (ok. 2 kg)

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka płatków chili

  • Oliwa lub olej

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 1

Z kapusty ścinamy część od strony kłącza. Nacinamy dość głęboko i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy po jednym liściu i odcedzamy.

2

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 2

Ugotowany al dente ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy połowę posiekanej cebuli i czosnku, majeranek oraz osączoną z zalewy fasolę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 3

Na liściach obgotowanej kapusty układamy po porcji farszu i zawijamy dość ściśle gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą, w której gotowała się kapusta do połowy wysokości gołąbków, skrapiamy lekko oliwą lub olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180℃. Pieczemy około 45 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.

4

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym - Krok 4

W czasie, gdy gołąbki się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Drugą połowę posiekanej cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Dodajemy passatę i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy gotowe gołąbki.

:)

Gołąbki z ryżem, mieloną wołowiną i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu