
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Z kapusty ścinamy część od strony kłącza. Nacinamy dość głęboko i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy po jednym liściu i odcedzamy.
Ugotowany al dente ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy połowę posiekanej cebuli i czosnku, majeranek oraz osączoną z zalewy fasolę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na liściach obgotowanej kapusty układamy po porcji farszu i zawijamy dość ściśle gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą, w której gotowała się kapusta do połowy wysokości gołąbków, skrapiamy lekko oliwą lub olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180℃. Pieczemy około 45 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.
W czasie, gdy gołąbki się pieką, przygotowujemy sos pomidorowy. Drugą połowę posiekanej cebuli i czosnku szklimy na oliwie. Dodajemy passatę i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy gotowe gołąbki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej