
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Majonez doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.
Buraczki skrapiamy olejem lub oliwą.
Mięso doprawiamy kolendrą i chili. Wyrabiamy dokładnie i formujemy burgery. Smarujemy lekko olejem i smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odstawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło.
Bułki przekrawamy i grillujemy lub opiekamy na złoty kolor.
Składamy burgery. Bułki smarujemy majonezem czosnkowym i kolejno układamy ser, mięso, buraczki, cebulę oraz sałatę. Pomiędzy kolejnymi warstwami dodajemy po porcji sosu.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej