
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Ziemniaki i pomidory kroimy w ćwiartki, bakłażan w plastry, cukinię i papryki w duże kawałki.
Warzywa układamy w naczyniu do pieczenia, polewamy olejem, posypujemy oregano, doprawiamy solą.
Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180℃ (grzałka góra-dół) i pieczemy przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy dalej kolejne pół godziny do miękkości warzyw.
Na 5 minut przed końcem posypujemy zapiekankę ciecierzycą i pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami oregano.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej