
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Dymkę i suszone pomidory kroimy.
Szparagi skrapiamy oliwą i sokiem z ½ cytryny. Oprószamy solą i pieprzem i grillujemy z obu stron.
Na półmisku układamy szparagi. Posypujemy startym jajkiem, pokrojoną dymką i suszonymi pomidorami. Całość posypujemy osączonym z zalewy groszkiem. Skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej