
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 minut. Przelewamy zimną wodą.
W niewielkiej miseczce łączymy jogurt naturalny, majonez, musztardę oraz oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mieszamy ziemniaki z brokułem oraz groszkiem i przekładamy na półmisek.
Polewamy sałatkę dressingiem. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki i ukośnie pokrojoną dymką.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej