Your browser does not support JavaScript!

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)
  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml pikantnego ketchupu
  • 100 ml oliwy
  • 80 ml octu winnego
  • 80 ml miodu
  • 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 1

Ketchup mieszamy z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami ostrej papryki, 3 łyżeczkami słodkiej papryki oraz ½ łyżeczki wędzonej. Dodajemy 50 ml miodu, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy.

2.

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 2

Przygotowaną marynatą smarujemy oczyszczone z błon mięso i odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

3.

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 3

Przecier pomidorowy mieszamy z pozostałą słodką, ostrą oraz wędzoną papryką. Dodajemy 30 ml miodu, ocet i przeciśnięty ząbek czosnku. Gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4.

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 4

Do gotowego sosu dodajemy osączoną z zalewy i opłukaną czarną fasolę. Mieszamy.

5.

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 5

Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie po 15-20 minut z każdej strony. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem barbecue.

Smacznego!

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.