Your browser does not support JavaScript! Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Czarna fasola Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 1,2 kg żeberek wieprzowych

  • 300 ml przecieru pomidorowego

  • 100 ml pikantnego ketchupu

  • 100 ml oliwy

  • 80 ml octu winnego

  • 80 ml miodu

  • 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 1

Ketchup mieszamy z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami ostrej papryki, 3 łyżeczkami słodkiej papryki oraz ½ łyżeczki wędzonej. Dodajemy 50 ml miodu, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy.

2

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 2

Przygotowaną marynatą smarujemy oczyszczone z błon mięso i odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

3

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 3

Przecier pomidorowy mieszamy z pozostałą słodką, ostrą oraz wędzoną papryką. Dodajemy 30 ml miodu, ocet i przeciśnięty ząbek czosnku. Gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 4

Do gotowego sosu dodajemy osączoną z zalewy i opłukaną czarną fasolę. Mieszamy.

5

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą - Krok 5

Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie po 15-20 minut z każdej strony. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem barbecue.

:)

Grillowane żeberka z sosem barbecue z czarną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu