
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ketchup mieszamy z 2 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami ostrej papryki, 3 łyżeczkami słodkiej papryki oraz ½ łyżeczki wędzonej. Dodajemy 50 ml miodu, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Mieszamy.
Przygotowaną marynatą smarujemy oczyszczone z błon mięso i odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przecier pomidorowy mieszamy z pozostałą słodką, ostrą oraz wędzoną papryką. Dodajemy 30 ml miodu, ocet i przeciśnięty ząbek czosnku. Gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do gotowego sosu dodajemy osączoną z zalewy i opłukaną czarną fasolę. Mieszamy.
Zamarynowane mięso grillujemy na ruszcie po 15-20 minut z każdej strony. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem barbecue.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej