Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z chili Bonduelle 212 ml

  • 300 g mąki

  • 130 g startego sera

  • 120 g dobrej jakości kiełbasy drobiowej

  • 250 ml maślanki lub śmietany

  • 85 ml oleju

  • 2 jajka

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 3 łyżki posiekanej natki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1/2 łyżeczki soli

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Muffiny wytrawne - Krok 1

Kukurydzę z chili dokładnie osączyć z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w ćwierćplasterki.

2

Muffiny wytrawne - Krok 2

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę,paprykę w proszku, natkę, sól i połowę sera.

3

Muffiny wytrawne - Krok 3

W drugiej misce wymieszać maślankę, olej, jajka.

4

Muffiny wytrawne - Krok 4

Mokre składniki dodać do suchych. Krótko wymieszać do połączenia.

5

Muffiny wytrawne - Krok 5

Dodać kukurydzę, paprykę i kiełbasę. Jeszcze raz wymieszać.

6

Muffiny wytrawne - Krok 6

Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (najlepsze będą silikonowe). Posypać pozostałym serem. Piec przez ok. 20 min. w 180°C.

:)

Muffiny wytrawne

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu