
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Nasiona kolendry, kozieradki i kopru włoskiego prażymy na suchej patelni, a następnie rozgniatamy w moździerzu.
Cebulę smażymy na oliwie na złoty kolor.
Do usmażonej cebuli dodajemy uprażone przyprawy.
Dodajemy osączoną z zalewy czerwoną fasolę.
Dodajemy ocet, miód i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekane natki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej