
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Bób wrzucamy do wrzącej wody z solą i cukrem. Gotujemy ok. 10 min. Następnie studzimy go i łuskamy.
Groszek płuczemy pod ciepłą wodą.
Blendujemy groszek z bobem.
Do pasty dodajemy posiekany czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz i jeszcze raz blendujemy.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej