
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Masło roztapiamy. W misce mieszamy mleko, płynne masło i jajko do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, szczyptę soli.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszając rózgą. Dodajemy starty ser i mieszamy.
Orzechy prażymy na suchej patelni.
Mrożone warzywa podsmażamy na oliwie, aż zaczną mięknąć. Dodajemy żurawinę, miód oraz sok z połowy cytryny. Smażymy przez 2-3 minuty.
Gofrownicę rozgrzewamy, lekko natłuszczamy i pieczemy gofry na złoty kolor. Podajemy od razu z karmelizowaną dynią, posypane orzechami.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej