Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką

Składniki

  • 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
  • 250 g pieczarek portobello (3 sztuki)
  • 120 g rzodkiewek
  • 75 g czerwonej cebuli
  • 70 ml oliwy EV
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 20 g masła
  • 20 g musztardy pełnoziarnistej
  • 10 g płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Składniki

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 1

Musztardę, miód oraz 50 ml oliwy mieszamy energicznie w niewielkim słoiczku. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 2

Za pomocą łyżeczki usuwamy trzonki i blaszki z pieczarek. Tak przygotowane kapelusze skrapiamy pozostałą oliwą, do każdego wkładamy po małym kawałku masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez 10 minut.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 3

Przygotowujemy sałatkę. Mieszamy w misce umyty i osuszony szpinak, połowę osączonego z zalewy groszku, rzodkiewki pokrojone w ćwiartki oraz piórka czerwonej cebuli. Skrapiamy przygotowanym dressingiem.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 4

Do podpieczonych pieczarek wbijamy po jednym jajku i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zapiekamy do ścięcia się białka, około 5-8 minut. Przed podaniem posypujemy groszkiem i poszarpanym koperkiem oraz skrapiamy całość lekko dressingiem. Podajemy z sałatką.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką

•ᴗ• Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką
http://Puszka%20zielonego%20groszku%20marki%20Bonduelle%20'Groszek%20Tradycyjny'%20-%20doskonały%20składnik%20wielu%20przepisów%20kulinarnych.

Groszek Tradycyjny Bez Pozostałości Pestycydów

Groszek Tradycyjny jest bez pozostałości pestycydów, ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Idealny do użycia w daniach zimnych i na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zupa z cukinii z jajkiem i miksem fasoli z parmezanem

Zupa z cukinii z jajkiem i miksem fasoli z parmezanem

Jajka faszerowane buraczkami - gotowe danie

Jajka faszerowane na Wielkanoc z buraczkami i śledziem

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych

Zobacz więcej takich przepisów