Your browser does not support JavaScript! Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml

  • 250 g pieczarek portobello (3 sztuki)

  • 120 g rzodkiewek

  • 75 g czerwonej cebuli

  • 70 ml oliwy EV

  • 50 g świeżego szpinaku

  • 20 g masła

  • 20 g musztardy pełnoziarnistej

  • 10 g płynnego miodu

  • 3 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • Pęczek koperku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasz Groszek Tradycyjny jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)


Przygotowanie

1

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 1

Musztardę, miód oraz 50 ml oliwy mieszamy energicznie w niewielkim słoiczku. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy.

2

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 2

Za pomocą łyżeczki usuwamy trzonki i blaszki z pieczarek. Tak przygotowane kapelusze skrapiamy pozostałą oliwą, do każdego wkładamy po małym kawałku masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez 10 minut.

3

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 3

Przygotowujemy sałatkę. Mieszamy w misce umyty i osuszony szpinak, połowę osączonego z zalewy groszku, rzodkiewki pokrojone w ćwiartki oraz piórka czerwonej cebuli. Skrapiamy przygotowanym dressingiem.

4

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 4

Do podpieczonych pieczarek wbijamy po jednym jajku i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zapiekamy do ścięcia się białka, około 5-8 minut. Przed podaniem posypujemy groszkiem i poszarpanym koperkiem oraz skrapiamy całość lekko dressingiem. Podajemy z sałatką.

:)

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu