Do 200 g mąki pszennej dodajemy łyżkę oleju, ocet, szczyptę soli oraz 125 ml ciepłej wody. W robocie kuchennym lub ręcznie zagniatamy ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki na plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy łososia pokrojonego w dość dużą kostkę, groszek oraz posiekany koperek.
Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy cienko. Przekładamy na czystą ściereczkę i grzbietem dłoni delikatnie rozciągamy ciasto, aż będzie cienkie jak papier. Smarujemy roztopionym masłem.
Na brzegu ciasta układamy przygotowany farsz i za pomocą ściereczki zawijamy strudel. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 190ºC przez około 45 minut na złoty kolor.
Napisz komentarz