
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Wołowinę kroimy w nieduże kawałki, papryki w krótkie paseczki, cebulę w drobną kostkę.
Wołowinę obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i wołowinę, smażymy do zamknięcia porów na mięsie.
Do rondelka wlewamy passatę i około ½ szklanki wody, dodajemy posiekany rozmaryn. Gotujemy pod przykryciem około 45 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody do rondelka.
Do gulaszu dodajemy świeżą paprykę, paprykę w proszku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Pod koniec gotowania dodajemy osączoną czerwoną fasolę, krótko podgrzewamy. Gulasz podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany, posypany posiekaną natką pietruszki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej