
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Obrać cebule, czosnek. Cebule pokroić w grubą kostkę, a czosnek drobno posiekać. Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, mieszając, jeszcze 2-3 minuty.
Wlać bulion, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu pół godziny. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić kolejne pół godziny.
Pod koniec duszenia dodać fasolę z puszki i mrożoną. Zagotować i podgrzewać na małym ogniu 5-10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej