
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kapustę gotujemy około 30 minut z liśćmi laurowymi. Następnie dokładnie odcedzamy.
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie.
Do mąki dolewamy około 220 ml dosyć ciepłej wody (około 60℃) i zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi.
Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na oleju. Dodajemy kapustę i posiekane namoczone grzyby. Smażymy, aż całość odparuje z nadmiaru płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec smażenia dodajemy osączoną z zalewy fasolę cannellini.
Ciasto wałkujemy cienko. Wykrawamy krążki, nakładamy na nie po porcji farszu i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej