Your browser does not support JavaScript! Gulasz z indyka z grzybami i fasolką flażoletką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Fasoli Flażoletki Bonduelle 425 ml

  • 500 g mięsa z indyka na gulasz (np. z udźca)

  • 300 g borowików

  • 100 g cebuli

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 50 g masła

  • 2 ząbki czosnku

  • ½ pęczka lubczyku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)


Przygotowanie

1

Gulasz z indyka z grzybami i fasolką flażoletką - Krok 1

Posiekane cebulę i czosnek szklimy na 30 g masła.

2

Gulasz z indyka z grzybami i fasolką flażoletką - Krok 2

Dodajemy mięso z indyka. Przesmażamy 5 minut.

3

Gulasz z indyka z grzybami i fasolką flażoletką - Krok 3

Dodajemy pokrojone grzyby. Przesmażamy kolejne 5 minut.

4

Gulasz z indyka z grzybami i fasolką flażoletką - Krok 4

Na patelnię wlewamy wino i redukujemy. Następnie podlewamy wodą tak, by mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem 15 minut.

5

Gulasz z indyka z grzybami i fasolką flażoletką - Krok 5

Dodajemy fasolę razem z zalewą, lubczyk oraz śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe masło. Mieszamy, aż się rozpuści i zagęści sos.

:)

Gulasz z indyka z grzybami i fasolką flażoletką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu