
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)
Posiekane cebulę i czosnek szklimy na 30 g masła.
Dodajemy mięso z indyka. Przesmażamy 5 minut.
Dodajemy pokrojone grzyby. Przesmażamy kolejne 5 minut.
Na patelnię wlewamy wino i redukujemy. Następnie podlewamy wodą tak, by mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem 15 minut.
Dodajemy fasolę razem z zalewą, lubczyk oraz śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe masło. Mieszamy, aż się rozpuści i zagęści sos.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej