
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę i zeszklić.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić i smażyć, aż będą złote i puszczą wodę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, wrzucić liście jarmużu i dusić, aż będą miękkie.
Dodać soczewicę, tymianek, przyprawić do smaku i przez chwilę dusić wszystko razem. Na koniec wmieszać śmietanę. Podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej