Your browser does not support JavaScript! Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 400 g pieczarek (najlepiej brązowych i białych)

  • 200 g kaszy jęczmiennej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 garście jarmużu

  • 1 nieduża cebula

  • 1 nieduża gałązka rozmarynu

  • 1 szklanka bulionu

  • 4 łyżki śmietany 12%

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżeczka tymianku

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą - Krok 1

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną drobno cebulę i zeszklić.

2

Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą - Krok 2

Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić i smażyć, aż będą złote i puszczą wodę.

3

Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą - Krok 3

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, wrzucić liście jarmużu i dusić, aż będą miękkie.

4

Gulasz z pieczarkami, jarmużem i soczewicą - Krok 4

Dodać soczewicę, tymianek, przyprawić do smaku i przez chwilę dusić wszystko razem. Na koniec wmieszać śmietanę. Podawać z ugotowaną kaszą jęczmienną.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu