
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Krok 1
1
Cebulę siekamy w piórka, boczek kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek i cebulę. Smażymy przez około 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią.
Dodajemy Polską fasolkę po bretońsku Bonduelle. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zawartość patelni przekładamy do dwóch niedużych naczyń do zapiekania. Do każdego naczynia wbijamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem.
Pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajka się zetnie.
Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej