Your browser does not support JavaScript! Jajka zapiekane z fasolą i boczkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

dsc_0405

Cebulę siekamy w piórka, boczek kroimy w kostkę.

2

dsc_0407

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wrzucamy boczek i cebulę. Smażymy przez około 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią.

3

dsc_0409

Dodajemy Polską fasolkę po bretońsku Bonduelle. Mieszamy.

4

dsc_0411

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zawartość patelni przekładamy do dwóch niedużych naczyń do zapiekania. Do każdego naczynia wbijamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem.

5

dsc_0414

Pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajka się zetnie.

6

dsc_0425

Podajemy z dodatkiem pieczywa.

:)

dsc_0434

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu