
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy 1,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Dodajemy oliwę i mieszamy. Smażymy na złoty kolor i odstawiamy do przestygnięcia pod przykryciem.
Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Warzywa kroimy – paprykę i ogórki w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, a sałatę w paski.
Na dno salaterki wykładamy kurczaka. Posypujemy cebulą i smarujemy ketchupem.
Dalej układamy warstwy ogórka, osączoną z zalewy kukurydzę i pieczarki. Smarujemy majonezem czosnkowym. Posypujemy papryką, a następnie sałatą. Dekorujemy koperkiem.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej