Hummus dyniowy z prażoną kukurydzą

Hummus dyniowy z prażoną kukurydzą

Składniki

Składniki na hummus:

Składniki na prażoną kukurydzę:

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Hummus w języku arabskim dosłownie oznacza ciecierzycę, która jest głównym składnikiem tej popularnej pasty warzywnej. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodać do niego jeszcze więcej zdrowych składników. Wzbogacimy przepis na hummus np. o świeże zioła, sok z buraka, curry, suszone pomidory czy ulubione przyprawy. My zdecydowaliśmy się na puree dyniowe, które nada lekkiej słodyczy oraz słonecznego koloru, oraz chrupiącą kukurydzę. Sprawdź, jak zrobić hummus dyniowy!

Przygotowanie

Wrzucanie składników na hummus dyniowy do blendera

Wszystkie składniki hummusu (razem z aquafabą, czyli wodą z puszki) dokładnie blendujemy, przyprawiamy do smaku.

Podsmażanie kukurydzy na patelni

Na patelni rozgrzewamy masło. Odsączamy kukurydzę i smażymy ją około 5-10 minut na mocnym ogniu na złoty kolor. Dodajemy chilli, sól i syrop klonowy i smażymy jeszcze chwilę.

Ozdabianie hummusu kukurydzą i szczypiorkiem

Wykładamy hummus na talerz, ozdabiamy kukurydzą i szczypiorkiem.

Podawanie hummusu dyniowego z chlebem

Podajemy z chlebem lub pokrojonymi w słupki warzywami.

•ᴗ• Hummus dyniowy z prażoną kukurydzą
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Przepis na hummus nie tylko z ciecierzycy – pasta z groszku lub fasoli

Rośliny strączkowe są idealnym składnikiem na pasty do chleba czy dipy podobne do humusu. Jeśli nie masz ciecierzycy w puszcze, możesz ją zastąpić groszkiem lub fasolą (białą, czerwoną, flażoletką lub mieszanką), aby uzyskać nowe smaki. Pozostałe składniki mogą pozostać takie same. Pasować będzie nawet sezamowa pasta tahini, która nadaje charakterystycznej nuty słodyczy pomieszanej z lekką goryczką.

Strączki doskonale mieszają się także z oliwą z oliwek oraz świeżymi ziołami (np. kolendrą, bazylią, oregano, tymiankiem). Domowe pasty można też wzbogacać o warzywa: sprawdzą się te korzeniowe w postaci puree (np. dynia jak w przepisie na hummus, marchewka, seler), pieczony batat, suszone pomidory, cebula dymka, pieczony bakłażan… do wyboru, do koloru!

Dlaczego warto wykorzystywać strączki do przygotowywania smakowego humusu lub innych dipów? Ponieważ zawierają dużą ilość roślinnego białka oraz błonnika, które są niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia! Taka przekąska jest też niezwykle odżywcza, a więc wpisuje się w zasady zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Można wykorzystywać strączki w różnych formach: świeże, suszone, konserwowe lub mrożone.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Wege burger z fasoli

Wege burger z czarnej fasoli

Hummus z białej fasoli cannellini - gotowe danie

Hummus z białej fasoli

Koktajl bananowy z ciecierzycą - gotowy napój

Koktajl bananowy z ciecierzycą

Zobacz więcej takich przepisów