
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Orzechy siekamy i podsmażamy na maśle, zdejmujemy z patelni i studzimy. Ryż w 100% z marchewki smażymy na tej samej patelni przez 5 min.
Dodajemy mleko i mąkę migdałową, podsmażamy na małym ogniu przez ok. 10 min.
Następnie dodajemy cukier, mieszamy i doprawiamy do smaku kardamonem.
Deser można podawać na zimno z lodami i udekorowanym świeżymi owocami.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej