Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 200 g Ryżu w 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 20 g masła klarowanego

  • 50 g pistacji

  • 50 g orzechów nerkowca

  • 50 g migdałów

  • 125 ml mleka

  • 50 g cukru

  • 120 g mąki migdałowej

  • kardamon mielony – do smaku

  • lody / płatki migdałów / owoce – do podania

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Orzechy siekamy i podsmażamy na maśle, zdejmujemy z patelni i studzimy. Ryż w 100% z marchewki smażymy na tej samej patelni przez 5 min.

Dodajemy mleko i mąkę migdałową, podsmażamy na małym ogniu przez ok. 10 min.

Następnie dodajemy cukier, mieszamy i doprawiamy do smaku kardamonem.

Deser można podawać na zimno z lodami i udekorowanym świeżymi owocami.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Szef Kuchni Tomasz Krake

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu