Your browser does not support JavaScript! Indyjski deser marchewkowy gajar ka halwa - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspiruj膮ce przepisy. Czy chcesz, aby Ci臋 o nich powiadamia膰?

Sk艂adniki

  • 200 g Ry偶u w 100% z marchewki Bonduelle 400 g

  • 20 g mas艂a klarowanego

  • 50 g pistacji

  • 50 g orzech贸w nerkowca

  • 50 g migda艂贸w

  • 125 ml mleka

  • 50 g cukru

  • 120 g m膮ki migda艂owej

  • kardamon mielony – do smaku

  • lody / p艂atki migda艂贸w / owoce – do podania

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Marchewka ma ju偶 ponad kilka tysi臋cy lat. Jej ojczyzn膮 s膮 najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wygl膮da艂a i smakowa艂a zupe艂nie inaczej. W staro偶ytno艣ci mo偶na by艂o spr贸bowa膰 bia艂ej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomara艅czow膮, popularn膮 dzisiaj odmian臋. (wi臋cej)

Przygotowanie

Orzechy siekamy i podsma偶amy na ma艣le, zdejmujemy z patelni i studzimy. Ry偶 w 100% z marchewki sma偶ymy na tej samej patelni przez 5 min.

Dodajemy mleko i m膮k臋 migda艂ow膮, podsma偶amy na ma艂ym ogniu przez ok. 10 min.

Nast臋pnie dodajemy cukier, mieszamy i doprawiamy do smaku kardamonem.

Deser mo偶na podawa膰 na zimno z lodami i udekorowanym 艣wie偶ymi owocami.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Szef Kuchni Tomasz Krake

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu