
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Paprykę skrapiamy lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Pieczemy około 20-30 minut lub do momentu, aż skórka na papryce się przypiecze.
Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i szczelnie przykrywamy folią aluminiową na około 15 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki i oczyszczamy z pestek.
Bulion warzywny podgrzewamy. Przez sitko przelewamy soki, które wypłynęły z papryki podczas pieczenia. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Paprykę dzielimy na paski. W każdy kawałek zawijamy kulkę mozzarelli i układamy w płaskim naczyniu. Zalewamy kilkoma łyżkami bulionu z żelatyną i wstawiamy do lodówki, do stężenia.
Gdy pierwsza warstwa stężeje, wykładamy kukurydzę z groszkiem wokół roladek i zalewamy pozostałą żelatyną, polewając także roladki. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej