Indyjski krem z soczewicy

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy Ugotowanej Na Parze Bonduelle 425ml
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka gęstej passaty pomidorowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

DSC08913b

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli.

DSC08944

Do cebuli dodać przyprawy: curry i garam masala. Podsmażać chwilę, cały czas mieszając, aż zaczną intensywnie pachnieć.

DSC08956

Do garnka wlać passatę i 3/4 puszki mleka kokosowego. Przyprawić odrobiną soli. Chwilę gotować, następnie dodać soczewicę prosto z puszki (nie trzeba jej płukać). Gotować kolejne 5 minut.

DSC08971

Dodać sok z 1/2 niedużej limonki, wszystko razem zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu.

DSC08999b

Podawać ozdobioną kleksami pozostałego mleka kokosowego.

DSC08999b

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałata lodowa z kozim serem

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą

Zobacz więcej takich przepisów