Your browser does not support JavaScript! Indyjski krem z soczewicy - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy Ugotowanej Na Parze Bonduelle 425ml

  • 1/2 dużej cebuli

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1/2 papryczki chili

  • 1 łyżeczka garam masali

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 szklanka gęstej passaty pomidorowej

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 1/2 limonki

  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC08913b

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli.

2

DSC08944

Do cebuli dodać przyprawy: curry i garam masala. Podsmażać chwilę, cały czas mieszając, aż zaczną intensywnie pachnieć.

3

DSC08956

Do garnka wlać passatę i 3/4 puszki mleka kokosowego. Przyprawić odrobiną soli. Chwilę gotować, następnie dodać soczewicę prosto z puszki (nie trzeba jej płukać). Gotować kolejne 5 minut.

4

DSC08971

Dodać sok z 1/2 niedużej limonki, wszystko razem zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu.

5

DSC08999b

Podawać ozdobioną kleksami pozostałego mleka kokosowego.

:)

DSC08999b

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu