
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Do cebuli dodać przyprawy: curry i garam masala. Podsmażać chwilę, cały czas mieszając, aż zaczną intensywnie pachnieć.
Do garnka wlać passatę i 3/4 puszki mleka kokosowego. Przyprawić odrobiną soli. Chwilę gotować, następnie dodać soczewicę prosto z puszki (nie trzeba jej płukać). Gotować kolejne 5 minut.
Dodać sok z 1/2 niedużej limonki, wszystko razem zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
Podawać ozdobioną kleksami pozostałego mleka kokosowego.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej