
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Rozgrzewamy patelnię, wykładamy szpinak, podlewając go odrobiną wody. Rozmrażamy go. Odstawiamy i nieco studzimy, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i rozbijamy tak, aby podwoił swoją powierzchnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na nim szpinak, suszone pomidory i pokruszony ser feta.
Zwijamy mięso w roladę. Na desce rozkładamy plastry szynki, układamy na niej roladę i zawijamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem mięsa i szynki do dołu. Pieczemy 50 minut w 200ºC, podlewając kilka razy wytopionym tłuszczem.
Gdy mięso się piecze, obieramy ziemniaki i pietruszki. Kroimy w większą kostkę. Gotujemy do miękkości.
Za pomocą blendera przygotowujemy purèe z ziemniaków i pietruszki. Doprawiamy pozostałą gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę lub masło. Dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na plastry i podajemy z purèe.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej