Your browser does not support JavaScript! Indyk faszerowany szpinakiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego Szpinaku w liściach Bonduelle

  • 1 filet z indyka (ok. 800 g)

  • 750 g ziemniaków

  • 100 g fety

  • 6-7 suszonych pomidorów

  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej

  • 3 korzenie pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany lub masła

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)


Przygotowanie

1

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 1

Rozgrzewamy patelnię, wykładamy szpinak, podlewając go odrobiną wody. Rozmrażamy go. Odstawiamy i nieco studzimy, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

2

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 2

Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i rozbijamy tak, aby podwoił swoją powierzchnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na nim szpinak, suszone pomidory i pokruszony ser feta.

3

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 3

Zwijamy mięso w roladę. Na desce rozkładamy plastry szynki, układamy na niej roladę i zawijamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem mięsa i szynki do dołu. Pieczemy 50 minut w 200ºC, podlewając kilka razy wytopionym tłuszczem.

4

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 4

Gdy mięso się piecze, obieramy ziemniaki i pietruszki. Kroimy w większą kostkę. Gotujemy do miękkości.

5

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 5

Za pomocą blendera przygotowujemy purèe z ziemniaków i pietruszki. Doprawiamy pozostałą gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę lub masło. Dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na plastry i podajemy z purèe.

:)

Indyk faszerowany szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu