Your browser does not support JavaScript!

Indyk faszerowany szpinakiem

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego Szpinaku w liściach Bonduelle
  • 1 filet z indyka (ok. 800 g)
  • 750 g ziemniaków
  • 100 g fety
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 4-5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany lub masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 1

Rozgrzewamy patelnię, wykładamy szpinak, podlewając go odrobiną wody. Rozmrażamy go. Odstawiamy i nieco studzimy, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

2.

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 2

Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i rozbijamy tak, aby podwoił swoją powierzchnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na nim szpinak, suszone pomidory i pokruszony ser feta.

3.

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 3

Zwijamy mięso w roladę. Na desce rozkładamy plastry szynki, układamy na niej roladę i zawijamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem mięsa i szynki do dołu. Pieczemy 50 minut w 200ºC, podlewając kilka razy wytopionym tłuszczem.

4.

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 4

Gdy mięso się piecze, obieramy ziemniaki i pietruszki. Kroimy w większą kostkę. Gotujemy do miękkości.

5.

Indyk faszerowany szpinakiem - Krok 5

Za pomocą blendera przygotowujemy purèe z ziemniaków i pietruszki. Doprawiamy pozostałą gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę lub masło. Dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na plastry i podajemy z purèe.

Smacznego!

Indyk faszerowany szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.