
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Rozgrzewamy patelnię, wykładamy szpinak, podlewając go odrobiną wody. Rozmrażamy go. Odstawiamy i nieco studzimy, a następnie odciskamy nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i rozbijamy tak, aby podwoił swoją powierzchnię. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy na nim szpinak, suszone pomidory i pokruszony ser feta.
Zwijamy mięso w roladę. Na desce rozkładamy plastry szynki, układamy na niej roladę i zawijamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem mięsa i szynki do dołu. Pieczemy 50 minut w 200ºC, podlewając kilka razy wytopionym tłuszczem.
Gdy mięso się piecze, obieramy ziemniaki i pietruszki. Kroimy w większą kostkę. Gotujemy do miękkości.
Za pomocą blendera przygotowujemy purèe z ziemniaków i pietruszki. Doprawiamy pozostałą gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę lub masło. Dokładnie mieszamy. Mięso kroimy na plastry i podajemy z purèe.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej