
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Ogórek kroimy w cienkie paski julienne bez gniazd nasiennych. Dymkę drobno siekamy.
Jajka rozkłócamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną dymkę i mieszamy.
Lekko rozgrzaną patelnię smarujemy oliwą. Wylewamy przygotowane jajka na całą powierzchnię, jak naleśnik. Gdy omlet zetnie się w połowie, posypujemy fasolą. Pozostawiamy do całkowitego ścięcia na małym ogniu.
Przestudzony omlet smarujemy majonezem. Posypujemy ogórkiem i kiełkami.
Rolujemy i kroimy na kawałki. Przekładamy do pojemnika na lunch.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej