
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pokrojony boczek smażymy z masłem.
Gdy się zrumieni dodajemy fasolkę i smażymy razem około 5 minut.
Fasolkę z boczkiem zsuwamy na bok patelni. Na wolną część wbijamy jajka. Delikatnie mieszamy białka, nie rozbijając jeszcze żółtek.
Gdy białka są już prawie ścięte, mieszamy całość i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po chwili zdejmujemy z ognia.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej