Your browser does not support JavaScript! Jajecznica z fasolką szparagową - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?


Przygotowanie

1

Jajecznica z fasolką szparagową - Krok 1

Pokrojony boczek smażymy z masłem.

2

Jajecznica z fasolką szparagową - Krok 2

Gdy się zrumieni dodajemy fasolkę i smażymy razem około 5 minut.

3

Jajecznica z fasolką szparagową - Krok 3

Fasolkę z boczkiem zsuwamy na bok patelni. Na wolną część wbijamy jajka. Delikatnie mieszamy białka, nie rozbijając jeszcze żółtek.

4

Jajecznica z fasolką szparagową - Krok 4

Gdy białka są już prawie ścięte, mieszamy całość i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po chwili zdejmujemy z ognia.

:)

Jajecznica z fasolką szparagową

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu