
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Odkładamy 1 łyżkę ziaren cieciorki do dekoracji, a resztę miksujemy wraz z zalewą na gładką pastę.
Dodajemy pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Ponownie miksujemy.
Doprawiamy kminem i solą do smaku.
Hummus przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i dekorujemy odłożonymi ziarnami cieciorki.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Przepyszny 🙂
<3 Cieszymy się, że Ci smakuje! <3