
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać szpinak, posolić.
Smażyć, aż większość płynu odparuje. Odstawić na bok.
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka.
Żółtka rozgnieść razem z awokado i sokiem z limonki.
Szpinak drobno pokroić. Dodać razem z natką do żółtek i awokado. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farszem napełnić połówki białek.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej