
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Serek wymieszać z 2 jajkami. Dodać kukurydzę i natkę, wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po 2 łyżki ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
W międzyczasie w garnku zagotować wodę z niewielką ilością octu. Zamieszać, robiąc wirek, wbić jajko. Gotować 3,5-4 minuty. Osączyć z wody, powtórzyć z kolejnym jajkiem. Jaja w koszulce podawać na plackach z ulubionymi dodatkami.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej