Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_8805

Do przygotowania przepisu będzie nam potrzeba pół opakowania żółtej i pół opakowania zielonej fasolki na parze Bonduelle. Przygotowujemy je wg opisu na opakowaniu, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.

2

DSC_8807

Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki.

3

DSC_8809

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy dalej przez 5 minut.

4

DSC_8811

Wlewamy pomidory wraz z sokiem, dodajemy bazylię. Gotujemy 2-3 minuty.

5

DSC_8813

Dokładamy fasolkę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.

6

DSC_8815

W sosie robimy wgłębienia, wbijamy w nie jajka, oprószamy je lekko solą. Smażymy przez kilka minut, aż białka się zetną. W razie potrzeby przykrywamy patelnię pokrywką.

7

DSC_8818

Podajemy z dodatkiem pieczywa.

:)

DSC_8828

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu