
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Do przygotowania przepisu będzie nam potrzeba pół opakowania żółtej i pół opakowania zielonej fasolki na parze Bonduelle. Przygotowujemy je wg opisu na opakowaniu, odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki.
Wlewamy pomidory wraz z sokiem, dodajemy bazylię. Gotujemy 2-3 minuty.
W sosie robimy wgłębienia, wbijamy w nie jajka, oprószamy je lekko solą. Smażymy przez kilka minut, aż białka się zetną. W razie potrzeby przykrywamy patelnię pokrywką.
Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej