Your browser does not support JavaScript! Muffinki jajeczne z kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_1778

Cebulę i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki. Kukurydzę złocistą z groszkiem Bonduelle odcedzamy i przekładamy do miseczki.

2

DSC_1781

Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz do smaku. Roztrzepujemy dokładnie przy pomocy widelca lub trzepaczki.

3

DSC_1783

Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.

4

DSC_1784

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i boczek, smażymy przez 5 minut.

5

DSC_1786

Dokładamy paprykę, smażymy przez kolejne 3 minuty.

6

DSC_1788

Listki oregano siekamy lub rwiemy w dłoniach i dodajemy do masy jajecznej.

7

DSC_1789

Do jajek dodajemy zawartość patelni, ser oraz Kukurydzę złocistą z groszkiem Bonduelle. Mieszamy. Masą jajeczną napełniamy silikonowe foremki do muffinek na ¾ ich wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut lub dłużej, aż masa jajeczna się zetnie.

8

DSC_1797

Muffinki z kukurydzą podajemy na ciepło lub na zimno.

:)

DSC_1810

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu