
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Cebulę i oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Boczek kroimy w mniejsze kawałki. Kukurydzę złocistą z groszkiem Bonduelle odcedzamy i przekładamy do miseczki.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz do smaku. Roztrzepujemy dokładnie przy pomocy widelca lub trzepaczki.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i boczek, smażymy przez 5 minut.
Dokładamy paprykę, smażymy przez kolejne 3 minuty.
Listki oregano siekamy lub rwiemy w dłoniach i dodajemy do masy jajecznej.
Do jajek dodajemy zawartość patelni, ser oraz Kukurydzę złocistą z groszkiem Bonduelle. Mieszamy. Masą jajeczną napełniamy silikonowe foremki do muffinek na ¾ ich wysokości. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut lub dłużej, aż masa jajeczna się zetnie.
Muffinki z kukurydzą podajemy na ciepło lub na zimno.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej