
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- trudne
Pieczarki osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy.
Jajka gotujemy na twardo, następnie odlewamy gorącą wodę i wlewamy do garnka wodę zimną. Odstawiamy jajka do przestygnięcia. Jajka w skorupkach kroimy na pół ostrym nożem z ząbkami.
Łyżeczką delikatnie wyjmujemy połówki jajek ze skorupek i drobno siekamy. Pokrojone jajka umieszczamy w misce. Dodajemy osączony groszek, szczypior i pieczarki.
Farsz przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy musztardę i śmietanę. Mieszamy.
Skorupki delikatnie napełniamy farszem jajecznym.
Farsz posypujemy bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Jajka kładziemy delikatnie na patelnię skorupką do góry. Smażymy przez kilka minut, aż bułka ładnie się zrumieni. Przy pomocy łyżki przenosimy połówki jajek na papierowy ręcznik. Jajka faszerowane w skorupkach podajemy na ciepło jako przystawkę.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej