
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Nalewamy wodę do dużego garnka. Gdy woda wrze, wkładamy jajka i gotujemy 10 minut. Wkładamy garnek do zlewu i zalewamy zimną wodą, aby je ostudzić.
Obieramy jajka ze skorupek, kroimy je na pół i odstawiamy na później.
Szatkujemy pieczarki, szczypiorek i ogórki konserwowe.
W misce umieszczamy śmietanę, majonez i musztardę. Dodajemy poszatkowane produkty, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i mieszamy.
Jajka dekorujemy sosem.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej