Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 350 ml mleka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g sera cheddar
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Składniki

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy na połówki.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 2

W niewielkim garnku roztapiamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy chwilę, nie dopuszczając do zarumienienia. Zasmażkę zalewamy mlekiem, energicznie mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 100 g startego sera. Mieszamy, aż ser się roztopi.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 3

Do sosu dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 4

Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kukurydzę.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 5

Układamy jajka, połówki pomidorków oraz szynkę w sosie. Posypujemy resztą startego sera i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym

•ᴗ• Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kanapki z pastą jajeczną i zielonymi oliwkami na drewnianej desce.

Pasta z awokado i zielonego groszku

Letnia sałatka z pomidorów, grillowanej cukinii i świeżej bazylii, podana z chrupiącymi grzankami – idealna propozycja na lekki obiad.

Letnia panzanella z pomidorami, cukinią i kukurydzą

Grzanka czosnkowa z fasolką szparagową, szpinakiem i jajkiem

Grzanka czosnkowa z fasolką szparagową, szpinakiem i jajkiem

Zobacz więcej takich przepisów