Your browser does not support JavaScript!

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 350 ml mleka
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g sera cheddar
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 1

Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy na połówki.

2.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 2

W niewielkim garnku roztapiamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy chwilę, nie dopuszczając do zarumienienia. Zasmażkę zalewamy mlekiem, energicznie mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 100 g startego sera. Mieszamy, aż ser się roztopi.

3.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 3

Do sosu dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.

4.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 4

Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kukurydzę.

5.

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym - Krok 5

Układamy jajka, połówki pomidorków oraz szynkę w sosie. Posypujemy resztą startego sera i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego!

Jajka zapiekane z szynką, pomidorkami i kukurydzą w sosie serowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.