
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy na połówki.
W niewielkim garnku roztapiamy masło. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy chwilę, nie dopuszczając do zarumienienia. Zasmażkę zalewamy mlekiem, energicznie mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 100 g startego sera. Mieszamy, aż ser się roztopi.
Do sosu dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.
Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy kukurydzę.
Układamy jajka, połówki pomidorków oraz szynkę w sosie. Posypujemy resztą startego sera i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej