
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Osączyć na sicie kukurydzę z puszki.
Pokroić owoce. Banana i kiwi w plasterki, a plastry ananasa w kawałki.
Odłożyć 1 łyżkę kukurydzy i kilka plasterków banana do dekoracji. Pozostałą kukurydzę i plasterki banana zmiksować w blenderze z ananasem i mlekiem kokosowym do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smoothie przelać do miseczki. Udekorować plasterkami kiwi i banana, kawałkami mandarynki i kukurydzą.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej