
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Piersi kacze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę uważając przy tym aby na przeciąć mięsa. Do miski wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majeranek, tymianek i rozmaryn oraz dolewamy 1/2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy kaczkę. Piersi obsmażamy na patelni aż do zrumienienia się każdej ze stron.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu układamy podsmażone piersi oraz jabłka. Pieczemy w 200st. C przez ok 40 minut.
Gotujemy ziemniaki, kiedy będą półtwarde wrzucamy groszek konserwowy . Gotujemy kilka minut. Gotowe warzywa odcedzamy i blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło, doprawiamy solą i pieprzem.
Piersi podajemy z pieczonymi jabłkami i porcją puree z groszku.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej