Your browser does not support JavaScript! Kaczka pieczona z jabłkami na puree z zielonego groszku - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • podwójna pierś kacza

  • 2 duże jabłka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku i gałązka świeżego rozmarynu

  • sól, pieprz

  • oliwa

Na puree:

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

2

Piersi kacze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę uważając przy tym aby na przeciąć mięsa. Do miski wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majeranek, tymianek i rozmaryn oraz dolewamy 1/2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy kaczkę. Piersi obsmażamy na patelni aż do zrumienienia się każdej ze stron.

2

3

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu układamy podsmażone piersi oraz jabłka. Pieczemy w 200st. C przez ok 40 minut.

3

4

Gotujemy ziemniaki, kiedy będą półtwarde wrzucamy groszek konserwowy . Gotujemy kilka minut. Gotowe warzywa odcedzamy i blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło, doprawiamy solą i pieprzem.

4

6

Piersi podajemy z pieczonymi jabłkami i porcją puree z groszku.

:)

6

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu