Your browser does not support JavaScript! Kaczka pieczona z jabłkami na puree z zielonego groszku - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • podwójna pierś kacza

  • 2 duże jabłka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżeczka tymianku i gałązka świeżego rozmarynu

  • sól, pieprz

  • oliwa

Na puree:

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

2

Piersi kacze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę uważając przy tym aby na przeciąć mięsa. Do miski wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majeranek, tymianek i rozmaryn oraz dolewamy 1/2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy kaczkę. Piersi obsmażamy na patelni aż do zrumienienia się każdej ze stron.

2

3

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu układamy podsmażone piersi oraz jabłka. Pieczemy w 200st. C przez ok 40 minut.

3

4

Gotujemy ziemniaki, kiedy będą półtwarde wrzucamy groszek konserwowy . Gotujemy kilka minut. Gotowe warzywa odcedzamy i blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło, doprawiamy solą i pieprzem.

4

6

Piersi podajemy z pieczonymi jabłkami i porcją puree z groszku.

:)

6

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Kaczka pieczona z jabłkami i nie tylko

Mięso kaczki dobrze komponuje się z owocami. Często sądzi się, że tę potrawę powinno przyrządzać się na wyjątkowe okazje, jak święta czy uroczystości rodzinne. Nie zawsze musimy piec czy dusić kaczkę w całości. Mogą to być na przykład tylko nogi kaczki. Jedno jest pewne – nie da się błyskawicznie przygotować smacznej kaczki pieczonej z jabłkami lub z innymi dodatkami. Potrawa potrzebuje czasu. Kaczka pieczona z jabłkami to klasyk. Inne owoce też będą do niej pasować – podaje się ją z żurawiną, winogronami albo pomarańczami. Wzmacniają smak tego mięsa i nadają mu charakteru. Kaczkę pieczoną z jabłkami można zastąpić – zwłaszcza na święta – kaczką faszerowaną kaszą i warzywami. Z dodatkiem żurawiny i orzechów będzie się godnie prezentowała na każdym stole. Kaczka w majeranku pieczona odpowiednim sposobem również zasmakuje domownikom i gościom. Można ją także zaserwować jako kaczkę (lub tylko nogi kaczki) z zielonym groszkiem.

Kaczka z zielonymi dodatkami

Kaczka z zielonym groszkiem to też dobry pomysł. Groszek może występować w postaci dodatku. Możemy też z niego zrobić purée. Takie danie z kaczki z zielonym groszkiem podajemy niekoniecznie w świąteczny czas. Purée z zielonego groszku przygotujemy z prostych, ale efektownych składników. Czego zatem potrzebujemy do takiego purée z zielonego groszku? Ziemniaków i czosnku. Ten zestaw, uzupełniony o groszek np. z puszki, zagwarantuje smaczny dodatek do mięsa. Purée z zielonego groszku to niejedyny pomysł na dodatek do obiadu. Kaczkę z zielonym purée możemy przygotować, stosując jako dodatek do ziemniaków szpinak. A może spróbować kaczki z zielonym ogórkiem? Ten przepis wymaga sporo czasu, ale kaczka z zielonym ogórkiem po pekińsku to oryginalne danie. Wykwintnym daniem może być pierś kaczki z zielonymi szparagami. Do tego dodajmy gruszki duszone w maśle z dodatkiem miodu i rozmarynu. Otrzymujemy wtedy wyjątkowy posiłek złożony z piersi z kaczki z zielonymi szparagami i dodatkiem gruszek w słodkiej glazurze. 

Syrop klonowy albo sos

Pierś kaczki z zielonymi dodatkami to tylko jedna z wielu propozycji podania tego mięsa. Może ono wystąpić na przykład w sosie grzybowym lub w towarzystwie buraczków i syropu klonowego. Syrop klonowy łączymy na patelni z masłem, buraczkami, sokiem z pomarańczy i rozmarynem. Syrop klonowy w tej konfiguracji nadaje mięsu wyjątkowy smak i aromat. Co jeszcze pasuje do piersi z kaczki? Na pewno warto przygotować ją w sosie grzybowym. Sprawdzi się w tej wersji na uroczystym obiedzie. Z przyrządzaniem kaczki w sosie grzybowym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. Można połączyć w tym przepisie grzyby leśne i pieczarki. Dodatek czerwonego wytrawnego wina uszlachetnia tę potrawę. Aby przygotować kaczkę w sosie grzybowym nie trzeba mieć pod ręką świeżych grzybów leśnych. To mięso w sosie grzybowym sporządzimy także z grzybów suszonych albo tylko z pieczarek.

Kaczka lubi majeranek

Mięso kacze podajemy nie tylko w sosie grzybowym. Wiele rodzajów mięsa w majeranku, pieczonego, aby było miękkie, smakuje doskonale. Także kaczka w majeranku pieczona może być w całości lub w kawałkach. Udka kacze w majeranku pieczone mogą być krócej, dlatego warto przyrządzić je wtedy, gdy mamy mniej czasu. Nogi kaczki będą wykwintnym, ale prostym pomysłem na obiad.  

W towarzystwie śliwki

Kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami suszonymi to pomysł na udany obiad. Słodki i jednocześnie kwaskowaty smak suszonych śliwek dobrze komponuje się z mięsnym aromatem. Śliwkami suszonymi możemy nadziać mięso, a także zrobić z nich osobny sos. Z takim sosem ze śliwkami suszonymi można podać też nogi kaczki lub inny rodzaj mięsa – na przykład pieczonego kurczaka. Doskonale smakują pasztety wegetariańskie okraszone sosem ze śliwkami suszonymi.