
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 3 godz.
Kaszetkę podgrzewamy 5 minut na suchej patelni.
Dodajemy żurawinę i orzechy, odstawiamy.
Kaczkę faszerujemy kaszą z warzywami i spinamy, by nadzienie nie wypadło podczas pieczenia.
Nacieramy kaczkę solą, pieprzem i majerankiem. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 220℃. Po 20 minutach naczynie przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 200℃ i pieczemy około 2 godzin. W połowie czasu pieczenia odwracamy kaczkę na drugą stronę.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej