
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Odkrawamy czubki główkom czosnku. Pieczemy przez 30 minut w 200ºC.
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną brązowieć. Ściągamy z patelni i siekamy.
Gotujemy składniki zupy w bulionie. Dodajemy śmietanę.
Miksujemy zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy startą gałkę muszkatołową (około pół łyżeczki), lubczyk i wyciśnięte ze skorupek ząbki czosnku. Miksujemy. Podajemy zupę posypaną posiekanymi orzechami i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej