Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle

  • 2 duże cebule

  • 2 woreczki ryżu

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki

  • Garść natki pietruszki

  • Sól, pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Krok 1

Cebulę pokroić w półpiórka.

2

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Krok 2

W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać, aż nabierze złocistego koloru. Dodać cukier i skarmelizować, cały czas mieszając.

3

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Krok 3

Dodać osączoną soczewicę, przyprawić solą i pieprzem.

4

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Krok 4

Ryż ugotować na sypko, podawać z potrawką z soczewicy, kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

:)

Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu