
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę pokroić w półpiórka.
W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażać, aż nabierze złocistego koloru. Dodać cukier i skarmelizować, cały czas mieszając.
Dodać osączoną soczewicę, przyprawić solą i pieprzem.
Ryż ugotować na sypko, podawać z potrawką z soczewicy, kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej