Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu dyniowej Bonduelle
  • 2 piersi kaczki (ok. 700 g)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Kawałek kory cynamonu
  • Sól, pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Składniki

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 1

Piersi kaczki doprawiamy pieprzem cayenne, imbirem, zielem angielskim, cukrem, solą ipieprzem. Dodajemy cynamon, anyż, posiekany czosnek, sok i skórkę otartą z 1 pomarańczy. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę (można też zamarynować mięso dzień wcześniej i pozostawić w lodówce).

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 2

Mrożone warzywa dusimy na niewielkim ogniu do miękkości przez około 5 minut. Dodajemy kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy purée zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy połowę masła i mieszamy, aż się roztopi.

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 3

Mięso układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przezokoło 10 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy 2-4 minuty, w zależności od wielkości. Przekładamy na talerz i odstawiamy, by odpoczęło.

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 4

Pomarańczę obieramy ostrym nożem w taki sposób, aby odciąć białe błonki. Wycinamy fileciki z pomarańczy.

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 5

Z patelni zlewamy nadmiar wytopionego z kaczki tłuszczu i wlewamy pozostałą marynatę z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy fileciki z pomarańczy, resztę masła i obtaczamy w sosie. Kaczkę kroimy ukośnie i podajemy z purée dyniowym i pomarańczami w sosie.

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami

•ᴗ• Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami
http://Opakowanie%20zupy-kremu%20dyniowej%20marki%20Bonduelle%20z%20przedstawieniem%20garnka%20z%20zupą%20oraz%20możliwością%20zmiksowania%20jej%20na%20krem.

Zupa – Krem Dyniowa

Zupy z warzyw mrożonych to idealne rozwiązanie na szybki, wartościowy posiłek Ciesz się smakiem i jakością warzyw Bonduelle w zupie, którą przygotujesz tak jak lubisz! Spróbuj w postaci zupy z kawałkami warzyw lub w zupie-krem.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym

Kukurydziany kurczak w sosie śmietanowym

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami

Zapiekanka z kaszy z cukinią i kurczakiem

Zapiekanka z kaszy z cukinią i kurczakiem

Zobacz więcej takich przepisów