Your browser does not support JavaScript! Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu dyniowej Bonduelle

  • 2 piersi kaczki (ok. 700 g)

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • 50 g masła

  • 10 g cukru trzcinowego

  • 2 pomarańcze

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne

  • ½ łyżeczki mielonego imbiru

  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • 2 gwiazdki anyżu

  • Kawałek kory cynamonu

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 1

Piersi kaczki doprawiamy pieprzem cayenne, imbirem, zielem angielskim, cukrem, solą ipieprzem. Dodajemy cynamon, anyż, posiekany czosnek, sok i skórkę otartą z 1 pomarańczy. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę (można też zamarynować mięso dzień wcześniej i pozostawić w lodówce).

2

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 2

Mrożone warzywa dusimy na niewielkim ogniu do miękkości przez około 5 minut. Dodajemy kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Gdy purée zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy połowę masła i mieszamy, aż się roztopi.

3

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 3

Mięso układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przezokoło 10 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy 2-4 minuty, w zależności od wielkości. Przekładamy na talerz i odstawiamy, by odpoczęło.

4

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 4

Pomarańczę obieramy ostrym nożem w taki sposób, aby odciąć białe błonki. Wycinamy fileciki z pomarańczy.

5

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami - Krok 5

Z patelni zlewamy nadmiar wytopionego z kaczki tłuszczu i wlewamy pozostałą marynatę z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy fileciki z pomarańczy, resztę masła i obtaczamy w sosie. Kaczkę kroimy ukośnie i podajemy z purée dyniowym i pomarańczami w sosie.

:)

Pierś kaczki na purée z dyni z pomarańczami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu