
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
W niewielkim rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę.
Energicznie mieszając, dolewamy mleko i mieszamy do zagotowania. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką.
Do gorącego beszamelu dodajemy starty ser i lekko podgrzewamy mieszając, aż ser całkowicie się roztopi.
Kaszetkę podgrzewamy około 5 minut na rozgrzanej patelni.
Kaszę z warzywami rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych i polewamy serowym beszamelem. Zapiekamy 5-10 minut w 220℃, aż beszamel się zarumieni.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej