
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy imbir, paprykę, kolendrę i kumin. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Uważamy, żeby nie przypalić przypraw.
Dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy całość i chwilę smażymy.
Do kapusty z przyprawami dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 10 min., aż kapusta zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.
Do miękkiej kapusty dodajemy odcedzony groszek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, podajemy na ciepło.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej