Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Curry z fasolką szparagową - Krok 1

Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy pastę curry i przesmażamy 3 minuty.

2

Curry z fasolką szparagową - Krok 2

Dodajemy bataty pokrojone w grubą kostkę. Przesmażamy.

3

Curry z fasolką szparagową - Krok 3

Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy pomidorki. Można dolać 100 ml wody, jeśli jest zbyt mało płynu. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut, aż bataty zmiękną.

4

Curry z fasolką szparagową - Krok 4

Dodajemy fasolkę i podgrzewamy całość 3-4 minuty.

5

Curry z fasolką szparagową - Krok 5

Dodajemy orzechy nerkowca i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy kolendrą.

:)

Curry z fasolką szparagową

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu