
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Bulion zagotowujemy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, anyżem, cynamonem, goździkami, połową cebuli i połową czosnku. Gotujemy 10 minut na małym ogniu.
Do bulionu dodajemy całą zawartość puszki z buraczkami. Lekko rozgniatamy widelcem i podgrzewamy 2–3 minuty. Następnie odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie barszcz podgrzewamy, odcedzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podsmażamy pozostałą cebulę z czosnkiem na oliwie i mieszamy z czerwoną fasolą.
Fasolę z cebulą i czosnkiem miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na każdym układamy pasek z pasty fasolowej i rolujemy. Skrapiamy wodą i oprószamy kminkiem. Pieczemy w 220℃ bez termoobiegu około 15 minut. Podajemy z barszczem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej