
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Kapustę odciskamy, jeśli jest mocno kwaśna, lekko płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem około 60 minut, do miękkości. W razie konieczności dolewamy niewielką ilość wody.
Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy całą zawartość puszki miksu fasoli z cieciorką (razem z zalewą). Dodajemy kolendrę, sól, pieprz i gotujemy razem około 5 minut bez przykrycia, aby zredukować nadmiar płynu.
Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle na złoty kolor. Następnie oprószamy łyżką mąki i podsmażamy.
Gorącą zasmażkę przelewamy do kapusty z fasolą. Doprawiamy majerankiem i po minucie zdejmujemy z ognia.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej